La Marxa Nòrdica i la seva història

Actualizado: 4 abr 2019


Sóc de la idea que ens hem de preguntar d'on venim per saber on estem, què fem i quin és el nostre origen. D'això us vull tractar avui, d'una mica quin és l'origen del nostre esport i quina evolució ha tingut respecte els seus origens.


La marxa nòrdica al llarg d'aquest últim segle ha sofert una evolució. Es creu que els seus inicis daten dels anys 1900 aproximadament, on caminar amb dos bastons a Finlàndia va començar a ser un nou mode de moure's. No serà fins a finals dels anys 30 que es va crear un nou mètode d'entrenament per als esquiadors de fons: un treball molt més actiu incorporant dos bastons.


No va ser fins als anys 60 on la professora d'educació física Leena Jääskeeläinen va introduir en les seves classes el caminar amb bastons com a activitat física. Segons Leena, en aquest període "podíem considerar que la idea i el concepte del, en un futur denominat, Nordic Walking, havia nascut".

En aquest transcurs de temps cal nomenar a Mauri Repo, professor d’educació física i preparador d’esquiadors de fons, va publicar un programa d’entrenament amb bastons per a esquiadors de fons. Podem dir que possiblement sigui l’embrió del que avui coneixem com a Nordic Walking.

Durant el 1987, i gràcies a un altre impulsor d'aquest esport Tuomo Jantunen, s'organitza a Finlàndia una de les primeres caminades amb bastons d'esquí. Aquest fet va servir per promocionar molt aquest esport.


En l'any 1988 el nord americà Tom Rutlin, instructor d’esquí de fons i corredor on es va retirar a causa d'una greu lesió, crea Exerstrider: una activitat física (amb un disseny de bastons específics) fàcil, segura, còmode i divertida per millorar la condició física i la salut.

Ja als anys 90', concretament al 1997 es produeixen dos dels fets que marcaran l'evolució d'aquest esport: Suomen Latu (Institut Finlandès d'Esports) demana un article a la Universitat de Vierumaki, on casualment estudiava un llicenciat en ciències per l'activitat física, Marko Kantaneva. Ell va ser qui va escriure aquest article on es parlava dels beneficis obtinguts en un estudi realitzat amb bastons més tècnics. Paral·lelament, l'empresa Exel dissenya aquests bastons específics, tal i com avui dia els coneixem, ja es començarà a denominar Nordic Walking.


A partir d'aquest fet ja es comencen a crear diferents escoles per posar en pràctica aquest esport.


Durant l'any 2000 es funda INWA (Internacional Nordic Walking Association), s’estableix a Finlàndia, promociona i ensenya la marxa nòrdica a nivell mundial. Es posen en contacte amb institut Cooper on es realitzen estudis dels beneficis del Nordic Walking.

En l'any 2000 també es crea una altre escola denominada FIT TREK través de Dan Darret, indicada per persones que volen millorar la seva condició física. El concepte d'activitats d’aventura a l’aire lliure ja comença a ser és molt present en aquests moments.

El 27 de juny del 2005 es crea l'Associació Esportiva Nordic Walking Catalunya, primera associació esportiva de Nordic Walking a Catalunya. Va ser inscrita al Registre d’Entitats Esportives del Consell Català de l’Esport. Aquest fet va significar el primer reconeixement d’una entitat esportiva d’aquesta activitat física per part d’una administració pública catalana i espanyola.

També al 2005 es crea La INFO (International Nordic Fitness Organisation) que es defineix com una societat d'interessos amb l'objectiu principal és donar a conèixer la Tècnica ALFA NW 247, la metodologia dels 7 passos. A Espanya arriba amb a denominació ANE (Asociación Nordic Walkig Espanya) a l'any 2006. Al març de 2011 es crea la Federación de las Asociaciones de Nordic Walking de España (FENWA/ENWA)

Per últim i no menys important, Marko Kantaneva crea l'ONWF (World Original Nordic Walking Federation) l'any 2010, on prèviament l’any 2008 Poolabout ja l’havia propulsat.


Aquesta és la historia del nostre esport. Cal comentar que queda palès que la marxa nòrdica és un esport molt transversal on el seu objectiu és molt clar: salut, oci i esport. Aquestes escoles anomenades en anterioritat, només són mètodes que expliquen al usuari com arribar a fer la tècnica correcte, però amb un objectiu comú en totes: la pràctica i difusió del Nordic Walking. Molt bona feina per part de totes!!


Espero que aquest breu resum de la història del Nordic Walking hagi servit per comprendre una mica més aquest esport i que us hagi entrat moltes més ganes de posar-ho en pràctica!


"A cada pas un batec més de vida"


47 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo